PÁLYAORIENTÁCIÓ – KISS LÁSZLÓ

Az előadó tisztán, szépen, nyugodtan beszélt a gyerekekhez. Nagyon barátságosan, kedvesen szólította meg őket. Érthetően bemutatkozott és részletesen elmesélte, honnan hová jutott életpályája során. Jelenleg ő a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és nyugdíjasként is sokat dolgozik.

Állami nevelőintézetben nőtt fel, tanáraira szeretettel emlékszik. Kiemelte irodalomtanárát, aki megszerettette vele a színjátszást, versmondást. Ez egész életét végigkísérte. Villanyszerelő szeretett volna lenni, de nem oda vették fel, így géplakatos tanuló lett. Utána munka mellett járt középiskolába – többek között katonáskodott Marcaliban, és azalatt itt is járt levelezőn gimnáziumba -, Kaposváron érettségizett, ahol tagja volt a Fonómunkás Kisszínpad társulatának. Debrecenben végezte a népművelő-könyvtár szakot, szintén levelezőn, majd Budapestre költözött, és másoddiplomázott az ELTE népművelő-könyvtár szakán. Meghívták az Oktatási Minisztériumba dolgozni, a Ki-mit-tud?-ok, a Röpülj páva! műsorok szerkesztésében tevékeny részt vállalt. De újságokat szerkesztett, főiskolán tanított, közben szakvizsgázott, bejárta a világ szinte minden országát. Jelenleg is könyveket szerkeszt, tanulmányokat ír. Saját élete példájával akarja bemutatni előadásaiban, hogy „mindenkiből lehet tábornok, mert mindenkinek a zsebében ott a marsallbot”.

Megkérte a jelenlévő gyerekeket, hogy ők is mutatkozzanak be, de nem szokványos módon, ne a nevükkel, mert azt úgyis elfelejti. Mindenki mondjon magáról legalább egy jó tulajdonságot. Ez a feladat nagyon meglepte a hallgatókat, nehezen eredt meg a nyelvük.

Mindezt azért kérte Kiss László, mert szerinte első lépés a sikeres pályaválasztáshoz, hogy ismerjük meg önmagunkat. Utána találjuk ki, mit szeretnénk csinálni, majd vessük össze a kettőt, hogy képesek vagyunk-e rá.

Végül azt javasolta, mindenki készítsen magának egy időkapszulát, amelyben leírja, mik a céljai, mit gondol jelenleg a világról, önmagáról. 30 év múlva bontsa ki, és döntse el, mit tudott a céljaiból megvalósítani.  A gyerekeknek tetszett az előadás.

Dudás Eszter: „Megismerhettünk egy kedves, beszédes embert, aki elmesélte, hogy akárhonnan is jössz, lehet belőled megbecsült tagja a társadalomnak.”

Dudás Virág: „Szorgalommal bármit elérhetünk. Kérdezett minket a jó tulajdonságainkról.”

Valérián Edit: „ Beszélt az életéről, a családjáról és a karrierjéről. Barátságosan és közvetlenül viselkedett, gyorsan eltelt az idő. Jó lenne ilyen előadót hívni még az iskolába!

KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ-KISS LÁSZLÓ1 KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ-KISS LÁSZLÓ2 KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ-KISS LÁSZLÓ3 KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ-KISS LÁSZLÓ4