PÁLYAORIENTÁCIÓ DOLMÁNY MÁRIA

Jól összeszedett, pályaválasztási tanácsadásnak is beillő interaktív beszélgetésen vehettünk részt az iskolai könyvtárban szerda délután. Dolmány Mária maga  köré ültette a jelenlévő 6., 7., 8. osztályos tanulókat, és igyekezett bevonni őket a témába. Pár kérdéssel feltérképezte, mennyire ismerik a napjainkban divatos szakmákat, azok követelményeit.

Egyes foglalkozásokat külön kiemelt, elemezve azokat a készségeket, képességeket, amelyek szükségesek a betöltésükhöz. Bizonyos fizikai, pszichikai  sérülések kizárják az ilyen szakmákra való alkalmasságot (pl. orvos, rendőr, magasban dolgozó, stb).

Csoportosította a foglalkozásokat ágazatonként: egészségügy, oktatás, ipar, kereskedelem, …, munkahelyenként: pl. kik dolgoznak egy múzeumban, a rendőrségen, egy kórházban, egy iskolában. Ez utóbbit a hallgatóságnak kellett összegyűjteni, örömmel tapasztaltuk, mennyire tájékozottak a gyerekek a témában.

Kitért arra is az előadó, hogy napjaink változásai milyen mértékben befolyásolják a szakmák alakulását. Foglalkozások eltűnnek, újak születnek. Régi mesterségek kibővülnek, megújulnak. A kéményseprőnek nem kell fülig kormosnak lenni, a takarító egy intenzív osztályon felelős munkakört tölt be, egy kalauznak hasznos a nyelvtudás, stb.

Aki nyelveket beszél, sok mindenben jártas, magas  képzettséggel rendelkezik, esélye van olyan hivatást találni, amiben kiteljesedhet, jól érzi magát egész életében. Aki nem tanul, nem szeret dolgozni, annak beszűkül a lehetőségek köre, vagy nem talál állást, vagy kénytelen elfogadni, amit a piac kínál neki.

Összességében hasznos, érdekes volt ez az óra, kár, hogy nem hallotta minden hetedik, nyolcadik osztályos tanuló.

Ambrus Zoé: „Nekem nagyon tetszett, mert érdekes volt. Szakmákról beszélgettünk, ami még lehet, hogy jól fog jönni a pályaválasztásnál.”

Szita Kitti: „Érdekes volt, amikor ki kellett találni, hogy milyen intézményekben kik dolgoznak. Az előadó beszélgetett velünk, és mesélt különböző munkahelyekről.”

Mika Anna: „Nagyon jó volt, sokat tanultam. Sok szakmát megismertem. Jól beszélt a tanárnő.”

Hodorics Domonkos: „Jó volt, sok mindent hallottunk a szakmákról. Voltak vicces és egész komoly pillanatok is. Sokat tanultam.”

Sebdenics Hermina. „Sok szakmát összegyűjtöttünk és beszélgettünk róla. Hasznos volt, mert megtudtam olyan dolgokat, amiről eddig nem hallottam.”

KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ2-DOLMÁNY MÁRIA1 KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ2-DOLMÁNY MÁRIA2 KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ2-DOLMÁNY MÁRIA3 KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ2-DOLMÁNY MÁRIA4 KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ2-DOLMÁNY MÁRIA5 KÉTHELY-PÁLYAORIENTÁCIÓ2-DOLMÁNY MÁRIA6